FCI HAVANESE KENNEL


ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛΝΕΑΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣΚΟΥΤΑΒΙΑΕΚΘΕΣΕΙΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΠΕΡΙ ΦΥΛΗΣCHAMPIONSΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

   ΠΕΡΙ ΦΥΛΗΣ

Εδώ θα βρείτε το μορφολογικό πρότυπο του μπισόν χαβανέζ (στα αγγλικά)    


  

"ΤΑ ΧΑΒΑΝΕΖ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ"

  ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

  Το χαβανέζ είναι ένα μικρό (βάρος 5-8 κιλά, ύψος στο ακρώμιο 21-29 εκ.) σκυλί συντροφιάς με εντυπωσιακό, πλούσιο και μακρύ τρίχωμα. Έχει μεγάλα εκφραστικά μάτια σε σχήμα αμύγδαλου και σκούρο καφέ χρώμα. Η μύτη του είναι πάντα μαύρη ή καφέ. Η ουρά του είναι πάντα κουλουριασμένη πάνω από την πλάτη και καλύπτεται με μακριά μαλλιά. Το τρίχωμα μπορεί να είναι ίσιο, κυματιστό ή ελαφρώς σπαστό και έχει μεταξωτή υφή.

  Το χαβανέζ είναι η φυλή με τα πιο πολλά χρώματα τριχώματος. Υπάρχουν μονόχρωμα από άσπρα, κρεμ, μπεζ, βερικοκί, χρυσά, κόκκινα, καφέ, ασημί και μαύρα αλλά πιο συχνά συναντάμε δίχρωμα ή και τρίχρωμα χαβανέζ. Στην ουσία είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχουν 2 χαβανέζ με τα ίδια χρώματα. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον  το γεγονός ότι το σκυλί μεγαλώνοντας μπορεί να αλλάξει πολύ ριζικά το χρώμα του τριχώματος.

  Η κίνηση του χαβανέζ είναι ζωηρή και ελαστική όπως ταιριάζει στον εύθυμο χαρακτήρα του. Περπατώντας κρατάει ψηλά το κεφάλι και την ουρά του. Όμως η πιο όμορφη θέα είναι όταν τρέχει και κυματίζουν τα μακριά του μαλλιά.

  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ 

  Το χαβανέζ είναι ένα πολύ χαρούμενο σκυλάκι που προκαλεί συμπάθεια όλων γύρω του. Παρότι μικρό δεν είναι καθόλου εύθραυστο όπως τα άλλα toy σκυλιά. Θέλει να τρέχει, να παίζει με άλλα, ακόμα και μεγαλόσωμα σκυλιά, να κάνει μεγάλους περιπάτους και να εξερευνά νέες περιοχές. Το χαβανέζ δεν είναι ούτε επιθετικό αλλά ούτε και ντροπαλό. Είναι πολύ ισορροπημένο, κάνει σαν κλόουν στις βόλτες και την ώρα του παιχνιδιού στο σπίτι αλλά όταν το αφεντικό του είναι απασχολημένο, ξαπλώνει κάπου κοντά και χαλαρώνει.

  Το πρότυπο αναφέρει: "Εξαιρετικά έξυπνο σκυλί, εύκολα εκπαιδεύεται ως σκύλος προειδοποίησης. Ευαίσθητο, με χαρούμενη διάθεση, φιλικό, γοητευτικό, παιχνιδιάρικο. Αγαπά τα παιδιά και παίζει μαζί τους ασταμάτητα." Όντως είναι συνέχεια σε επαγρύπνηση και ενημερώνει όταν κάποιος πλησιάζει το σππίτι, αλλά ως εκεί - μόλις οι επισκέπτες μπουν μέσα τους δέχεται χαρούμενα. Όσο για την εξυπνάδα αρκεί μόνο να πω ότι η Barbie έμαθε εξαιρετικά γρήγορα την καθαριότητα όπως και πάρε πολλές εντολές και γενικώς της αρέσει να μαθαίνει καινούρια πράγματα, αρκεί να υπάρχει κατάλληλη επιβράβευση δηλαδή νόστιμη λιχουδιά. Η λέξη "ευαίσθητο', όπως χρησιμοποιείται στο πρότυπο δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη φύση αυτού του σκύλου. Είναι ένα τυπικό "αυτοκολλητάκι", το οποίο πάντα και παντού θέλει να συνοδεύει την ανθρώπινη οικογένειά του. Σαφώς πρέπει να σημειωθεί ότι παρ' όλα τα σημάδια αγάπης, το χαβανέζ εύκολα μένει σπίτι μόνο του οπότε συνήθως κοιμάται. Αξείζει επίσης να σημειωθεί ότι μεγαλώνοντας το χαβανέζ δεν χάνει τα υπέροχα χαρακτηριστικά του. Πάντα παραμένει ένα χαρούμενο, φιλικό και παιχνιδιάρικό κουτάβι.

  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ;

  Αχ τι όμορφο που είναι ! Ας το πάρουμε ! Όχι εκείνο είναι ακόμα πιο γλυκό ! Συχνά κάπως έτσι, χωρίς ιδιαίτερη μελέτη διαλέγουμε τη συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, ο οποίος θα συνυπάρχει μαζί μας για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Και ύστερα υπάρχει "έκπληξη" επειδή ο γερμανικός ποιμενικός γαυγίζει και χρειάζεται εκπαίδευση, το husky πρέπει να διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα και δεν του φτάνουν μικρές βόλτες γύρω από το τετράγωνο, το shih tzu δεν μοιάζει με τη φωτογραφία επειδή δεν του αφιερώνεις χρόνο για καθημερινή φροντίδα του τριχώματος. Παρά το γεγονός ότι το χαβανέζ είναι αρκετά εύκολη φυλή, θεωρώ απαραίτητο να επισημάνω σε ποιον ταιριάζει και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του.

- πρώτο σκυλί

  Τα χαβανέζ, όπως και τα άλλα μπισόν, δεν απαιτούν έναν έμπειρο οδηγό. Ως εκ τούτου μπορούμε να τα προτείνουμε σε ανθρώπους για τους οποίους αυτό θα είναι το πρώτο σκυλί στη ζωή τους. Φυσικά παίζει τεράστιο ρόλο να επικοινωνήσετε με τον εκτροφέα του κουταβιού που θα σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα με το σκυλί, δηλαδή στην εκπαίδευση, στη φροντίδα του, στη διατροφή κλπ. Ανεξάρτητα από τις γνώσεις του εκτροφέα, πριν από την παραλαβή του κουταβιού πρέπει να γνωρίσετε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία που αφορά γενικά τη ζωή με το σκύλο.

μονοκατοικία ή διαμέρισμα;

  Σκέπτοντας αυτή την ερώτηση λαμβάνουμε υπόψη το χώρο, το θόρυβο και την καταστροφικότητα. Όσο αφορά το χώρο, το χαβανέζ προσαρμόζεται τέλεια ακόμα και σε πολύ μικρά διαμερίσματα, δεν γαυγίζει πολύ, οπότε δεν θα έρχεστε σε σύγκρουση με τους γείτονες. Και από την άλλη, αφού του παρέχετε διάφορα παιχνίδια να ασχοληθεί, δεν θα κατεδαφίσει το σπίτι ενώ λείπετε. Γενικά τα χαβανέζ δεν έχουν πρόβλημα να μείνουν μόνα τους στο σπίτι, αρκεί να εκπαιδευτούν σωστά. Φυσικά αν υπάρχει σπίτι με κήπο είναι ακόμα καλύτερα υπό τον όρο ότι θα μένουν μέσα στο σπίτι και όχι μόνιμα στον κήπο.

χαβανέζ και παιδί

  Όπως είπα παραπάνω, τα χαβανέζ λατρεύουν τα παιδιά και τα παιχνίδια μαζί τους. Παραμένει όμως το θέμα συμπεριφοράς των παιδιών στα σκυλάκια. Φυσικά μιλάμε για μικρά παιδιά έως 6-7 ετών, ίσως και παραπάνω, που μπορούν να βλάψουν το σκυλί. Κατά κανόνα δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί μόνο του με το σκυλί, το παιχνίδι πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ενήληκα. Η φαντασία των μικρών παιδιών δεν έχει όρια και μπορούν εύκολα να τραυματίσουν ένα μικρόσωμο σκυλάκι.  

- χαβανέζ και αλλεργία

  Δεν κρύβω ότι η ίδια είμαι αλλεργική σε σκύλο και σε γάτα. Γι' αυτόν το λόγο έψαξα πολύ για μια "υποαλλεργική" φυλή με την οποία θα μπορέσω να συνυπάρχω. Υπάρχουν αρκετά τέτοια σκυλιά όπως όλα τα μπισόν, τα τεριέ ή τα κανίς, γενικώς αυτά που δεν μαδάνε. Bεβαίως καλό θα ήταν ο παθών να δοκιμάσει πρώτα τη συγκεκριμένη φυλή που επιλέγει επειδή  μπορεί να είναι αλλεργικός στην επιδερμίδα ή στο σάλιο του σκύλου. Επίσης ας συμβουλευτεί πρώτα έναν ιατρό - αλλεργιολόγο. Βεβαίως ό, τι γράφεται για τα χαβανέζ ως "υποαλλεργικά" σκυλιά αφορά μόνο τα καθαρόαιμα σκυλιά από σοβαρούς εκτροφείς και με γνήσιο pedigree και όχι αυτά από τα petshops που είναι αμφίβολης προέλευσης.

- το κόστος 

  Χρησιμοποιώντας μια πολύ καλής ποιότητας ξηρά τροφή, το μηνιαίο κόστος συντήρησης ενός χαβανέζ είναι περίπου 30 €. Όσο αφορά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τα φάρμακα και τα εμβόλια χορηγούνται ανάλογα με το βάρος του σκύλου άρα και εδώ το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με ένα μεγαλόσωμο σκυλί. Το ίδιο ισχύει και για τα αξεσουάρ όπως τα μπολάκια φαγητού, τα κρεβατάκια ή τα κλουβιά μεταφοράς.

η εκπαίδευση

  Τα χαβανέζ είναι πολύ έξυπνα και πρόθυμα να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Γι' αυτό πολύ εύκολα μαθαίνουν βασικές εντολές αλλά και διάφορα κολπάκια όπως το σλάλομ ανάμεσα στα πόδια, τα άλματα ή ο χορός στα πισινά πόδια. Μάλλον για αυτόν το λόγο στο παρελθόν τα χρησιμοποιούσαν για επιδείξεις στο τσίρκο. Εφόσον είναι αρκετά γρήγορα και ζωηρά είναι κατάλληλα για διάφορα κυναθλήματα όπως το agility, το dog dancing ή το frisbie. Η εκπαίδευση οπωσδήποτε πρέπει να είναι θετική επειδή τα χαβανέζ είναι πολύ ευαίσθητα.

ο καλλωπισμός και το κούρεμα

  Παρακάτω θα περιγράψω αναλυτικά την περιποίηση ενός χαβανέζ. Σε αυτό το σημείο θα πω μόνο ότι το τρίχωμά του απαιτεί συνεχή φροντίδα. Το πρότυπο φυλής είναι σαφές σε αυτό το θέμα: απαγορεύεται το κούρεμα. Ωστόσο αυτή η απαγόρευση ισχύει μόνο για τα εκθεσιακά σκυλιά και αν δεν σκοπεύετε να το πηγαίνετε σε εκθέσεις μορφολογίας, τότε τίποτα δεν αποτρέπει το κούρεμα, αν και το μακρύ τρίχωμα προστατεύει το σκυλί από το κρύο αλλά και από τη ζέστη. Βεβαίως είναι θέμα συζήτησης αν το κουρεμένο χαβανέζ δεν χάνει τη μοναδική του γοητεία αλλά ένα είναι σίγουρο - το κούρεμα δεν επηρεάζει καθόλου τον υπέροχο χαρακτήρα του.

οι βόλτες και άλλες δραστηριότητες

  Το χαβανέζ εάν μένει στο διαμέρισμα χρειάζεται τουλάχιστον 3 ημίωρες βόλτες και λίγο παιχνίδι στο σπίτι. Εάν μένει στη μονοκατοικία με κήπο μπορεί να παίζει εκεί με το αφεντικό του αλλά και πάλι χρειάζεται καθημερινά μια βόλτα εκτός του κήπου. Είναι όμως ένα πολύ προσαρμόσιμο σκυλί και αν κάποια μέρα δεν μπορούμε να το πάμε μια μεγάλη βόλτα, δεν θα ανησυχούμε ότι να μας καταστρέψει το σπίτι (αρκεί βεβαίως να μη μας γίνει συνήθεια αυτό!). Αν έχουμε όμως αρκετό χρόνο και όρεξη τότε θα είναι ιδανικός σύντροφος για ας πούμε μια δίωρη πεζοπορία ή για τα κυναθλήματα που ανέφερα ανώτερα (π.χ. agility) οπού δεν γυμνάζεται μόνο το σκυλί αλλά και ο ιδιοκτήτης του.

ταξίδια με το χαβανέζ

  Το μικρό μέγεθος και η φιλική διάθεση κάνουν το χαβανέζ εύκολο επιβάτη σε διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορεί να μεταφέρεται σε ειδικό κλουβάκι ή τσάντα στην καμπίνα του αεροπλάνου, στο τρένο ή στο λεωφορείο. Επίσης στα ξενοδοχεία ή ακόμα και σε εστιατόρια (αυτό δυστυχώς ακόμα μόνο στο εξωτερικό) πιο εύκολα δέχονται μικρόσωμα και τόσο χαριτωμένα σκυλάκια.

σχέση με άλλα κατοικίδια ζώα

  Τα χαβανέζ μπορούν να ζουν αρμονικά με σκυλιά άλλων φυλών ακόμα και μεγαλόσωμα. Για παράδειγμα εμείς έχουμε ένα μεγαλόσωμο "ημιαιμάκι" το οποίο παίζει ατελείωτα και πολύ προσεκτικά με τη Barbie μας. Και στις βόλτες βλέπω ότι η Barbie θέλει να παίζει με όλα τα σκυλιά ανεξάρτητα φυλής, μεγέθους ή φύλου. Και με τις γάτες τα πάει πάρα πολύ καλά. Ξέρω επίσης ότι τα χαβανέζ συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα και με άλλα είδη ζώων.

Από τα παραπάνω προκύπτει μια γενική εικόνα ενός χαβανέζ και η απάντηση στο ερώτημα: για ποιον είναι;

  Μπορούμε να πούμε ότι είναι για όλους τους φιλόζωους, είτε οικογένειες με παιδιά είτε εργένηδες ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Προτείνεται για πρώτο σκυλί αλλά μπορεί να ζήσει άνετα και με άλλα κατοικίδια. Μπορεί να μένει στο διαμέρισμα στην πόλη αλλά και στην μονοκατοικία. Δεν είναι πολυέξοδο άρα δεν παίζει ρόλο η οικονομική κατάσταση του μελλοντικού ιδιοκτήτη του. Καλό είναι αν ο ιδιοκτήτης του είναι δραστήριος αλλά όχι υπερδραστήριος (το μικρό σκυλάκι δεν θα αντέξει πολύωρη ορειβασία ή μακρινές εκδρομές με ποδήλατο), όμως λόγω στοργικότητας μπορεί να αποτελεί υπεροχή παρέα και για μεγαλύτερους και πιο ήσυχους ανθρώπους αρκεί να έχει την καθημερινή του βόλτα.

  Ας πούμε τώρα ποιος δεν πρέπει να επιλέγει αυτή τη φυλή. Σίγουρα δεν είναι για άτομα αυστηρά τύπου στρατιώτες που επιβάλλουν την πειθαρχία με δύναμη και φωνές (μερικοί άντρες) ούτε για άτομα που συμπεριφέρονται στο σκυλάκι σαν να είναι μια κούκλα και το στολίζουν, το κουβαλάνε αγκαλιά και δεν το αφήνουν να έχει επαφή με άλλα σκυλιά (μερικές γυναίκες). Επίσης δεν κάνουν για άτομα που θέλουν σκυλιά φύλακες ούτε για εργασιομανείς που λείπουν πάρα πολλές ώρες από το σπίτι. Βεβαίως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω τα άτομα που δέρνουν τα σκυλιά, δεν φροντίζουν για την υγεία τους ή δεν τα ταΐζουν. Αυτό είναι προφανές.

  ΥΓΕΙΑ

  Σε σχέση με άλλες φυλές συντροφιάς τα χαβανέζ είναι πολύ υγιή σκυλιά και ζουν πολλά χρόνια. Μέσος όρος ζωής είναι περίπου 15 χρόνια αν και γνωρίζω για κάποια χαβανέζ που έζησαν πάνω από 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σχετικά καινούρια και όχι πολύ δημοφιλής φυλή και δεν πρόλαβαν να τη χαλάσουν γενετικά διάφοροι ψευδοεκτροφείς. Πάντως οι σοβαροί εκτροφείς συνήθως εξετάζουν τα γόνατα (Patellar Luxation) και τα μάτια (PRA, καταρράκτης). Γενικώς πρέπει να πούμε ότι τα χαβανέζ είναι πολύ ανθεκτικά σκυλιά. Βεβαίως, όπως όλα τα σκυλιά, πρέπει να τα προστατεύουμε από ενδο- και εξωπαράσιτα και να τα εμβολιάζουμε άρα χρειάζονται τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Όταν το σκυλάκι σας πηγαίνει σε εκθέσεις μορφολογίας οπωσδήποτε πρέπει να το εμβολιάσετε κατά του βήχα του κυνοτροφείου (kennel cough).

  ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

  Το χαβανέζ έχει μακρύ τρίχωμα σχεδόν χωρίς υπομανδύα. Το πρότυπο απαγορεύει το κούρεμά του (εκτός από τις πατούσες), εάν όμως κάποιος δεν σκοπεύει να το εκθέτει, μπορεί να του κοντύνει λίγο τα μαλλιά αλλά ποτέ πολύ κοντά. Tα μακριά μαλλιά προστατεύουν το σκυλί από ζέστη και από κρύο.

Εδώ θα περιγράψω την περιποίηση ενός εκθεσιακού χαβανέζ, του οποίου η τρίχα μπορεί να φτάσει ακόμα και 18 εκατοστά.

- ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ
  Το πλούσιο τρίχωμα του χαβανέζ χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα. Πρώτον για να μη δημιουργούνται οι τζίβες και δεύτερον για να απομακρύνουμε τις νεκρές τρίχες. Είναι απαραίτητο το κουτάβι να συνηθίζει το βούρτσισμα και το χτένισμα από πολύ μικρή ηλικία. Εγώ συνήθως βουρτσίζω τη
Barbie 2-3 φορές την εβδομάδα αλλά ανάλογα με το είδος της τρίχας χρειάζεται πιο συχνό ή πιο σπάνιο βούρτσισμα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν βουρτσίζουμε στεγνό μαλλί επειδή σπάει η τρίχα.

Για βούρτσισμα χρησιμοποιώ conditioner spray της εταιρείας K9 Competition ή της PurePaws. Ψεκάζω έτσι ώστε το τρίχωμα να μην είναι στεγνό αλλά ούτε πολύ βρεγμένο. Εάν υπάρχουν τζίβες, τις βρέχω καλά με το conditioner, χωρίζω τις τρίχες με τα δάχτυλα και χτενίζω προσεκτικά με μια χτένα buttercomb.

 

Μετά βουρτσίζω τα πόδια, τις πλευρές, το στήθος, την κοιλιά και την ουρά με μια βούρτσα pin brush 27 mm όχι μόνο επιφανειακά αλλά ξεχωριστά το κάθε στρώμα μαλλιών.

Μετά με μια μικρή χτένα χτενίζω το κεφάλι, τα αφτιά, τη μουσούδα και την περιοχή γύρω από τα μάτια.

Τα μαλλιά του κεφαλιού τα μαζεύω με κοκαλάκι ή λάστιχο για να μην πέφτουν μπροστά. Και στο τέλος χτενίζω όλο το σώμα με μια χτένα με μακριά και αραιά δόντια για να ελέγξω αν δεν έμειναν οι τζίβες.

- ΛΟΥΣΙΜΟ
  Στο σκυλί μας κάνουμε μπάνιο όποτε χρειάζεται. Εγώ συνήθως το λούζω κάθε 10-15 ημέρες ενώ στην περίοδο εκθέσεων πιο συχνά. Βεβαίως μετά από κάθε βόλτα καθαρίζω με υγρό πανάκι τις πατούσες και την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Καταρχήν πρέπει να διαθέσουμε χρήματα για ένα καλό σαμπουάν και ένα conditioner για σκύλους.

Ποτε δεν χρησιμοποιούμε σαμπουάν για ανθρώπους επειδή διαφέρει το pH του δέρματος.

Εγώ χρησιμοποιώ κυρίως τα καλλυντικά της Pure Paws, K9 Competition αλλά και κάποια της Iv San Bernard. Πριν από το μπάνιο βουρτσίζουμε πολύ καλά το σκυλί και στη συνέχεια το βάζουμε στη μπανιέρα και βρέχουμε πολύ καλά το τρίχωμά του με χλιαρό νερό εκτός από το κεφάλι. Μετά το λούζουμε 2 φορές με αρκετά αραιωμένο σαμπουάν κάθε φορά  ξεβγάζοντας τη σαπουνάδα με άφθονο νερό. Στο τέλος κάνουμε το ίδιο με το κεφάλι προσέχοντας να μη μπει νερό στα αφτιά (μπορούμε να βάλουμε λίγο βαμβάκι στον ακουστικό πόρο), στα μάτια και στη μύτη. Σε εντελώς καθαρό τρίχωμα απλώνουμε αραιωμένο conditioner και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Μετά ξεβγάζουμε πάρα πολύ καλά και σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Τα μαλλιά στεγνώνουμε με πιστολάκι βουρτσίζοντάς τα συνέχεια μέχρι να είναι τελείως στεγνά. Μην τα αφήνουμε υγρά γιατί έτσι εύκολα δημιουργούνται οι τζίβες. Εάν το σκυλί συνηθίζει το μπάνιο από μικρό κουτάβι, μετά να το απολαμβάνετε και οι δύο.

- ΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

- ΝΥΧΙΑ: εάν το σκυλί σας δεν τρίβει μόνο του τα νύχια του, χρειάζεται κόψιμο κάθε 2 εβδομάδες. Εγώ κόβω μόνο το πέμπτο νύχι με ένα νυχοκόπτη για σκύλους.

- ΑΦΤΙΑ: τα χαβανέζ έχουν κρεμαστά αφτιά, τα οποία δεν αερίζονται αρκετά, γι' αυτό κυνδυνεύουν από ωτίτιδα. Τα αφτιά  χρειάζονται καθάρισμα με ειδικές σταγόνες και επίσης κάθε εβδομάδα πρέπει να απομακρύνουμε τις τρίχες από τον ακουστικό πόρο. Τα τραβάμε με γρήγορες κινήσεις με τα δάχτυλα.

- ΜΑΤΙΑ: κάθε πρωί καθαρίζουμε την περιοχή γύρω από τα μάτια με βαμβάκι για ντεμακιγιάζ βρεγμένο με φυσιολογικό ορό ή με 3% διάλυμα του βορικού οξέος.

- ΠΑΤΟΥΣΕΣ: μετά από κάθε μπάνιο με ειδικό μικρό ψαλιδάκι (φωτ.) κόβουμε τις τρίχες που μεγαλώνουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια της πατούσας.

 

Φροντίστε για την υγεία και την καθαριότητα του σκύλου σας για να τον έχετε σύντροφο για πολλά χρόνια.


 

BICHON HAVANAIS - HAVANESE - HAVANESER - BICHON HABANERO -
ΜΠΙΣΟΝ ΧΑΒΑΝΕΖ - ΜΠΙΣΟΝ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ - HAWAŃCZYK

Copyright © 2012 Havihara. All rights reserved.
None of these graphics may be duplicated, copied, uploaded to another server or linked to.